Algemeen

Extra zakcent als student

Als student kan het vinden van een baan een geweldige manier zijn om werkervaring op te doen, financieel onafhankelijk te zijn en je studie- en sociale leven in balans te houden. Werken met flexibele uren biedt specifieke voordelen, zoals het kunnen aanpassen van je werkschema aan je studiebehoeften. In deze blog bespreek ik hoe je een baan als student kunt vinden, hoe je het kunt combineren met je studie en sociaal leven, en waarom flexibel werken gunstig kan zijn. Lees je mee?

Het vinden van een baan als student

Begin met het zoeken naar vacatures die geschikt zijn voor studenten. Dit kunnen deeltijdse banen, stages of freelanceopdrachten zijn. Raadpleeg vacaturewebsites, bezoek carrièrebeurzen op je universiteit of hogeschool en informeer bij je docenten of medestudenten over mogelijke werkgelegenheid. Pas ook je cv aan en schrijf een pakkende sollicitatiebrief die je vaardigheden en motivatie benadrukt, dit maakt je uniek. Wees proactief en stuur je sollicitaties naar relevante bedrijven en organisaties waar je graag zou willen werken.

Het combineren van werk, studie en sociaal leven

Maak een realistische planning en stel prioriteiten. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt voor je studie, werk en sociale activiteiten. Communiceer daarnaast ook openlijk met je werkgever en je studiebegeleiders over je verplichtingen en beschikbaarheid. Je kan ook gebruik maken van hulpmiddelen zoals agenda's, planning-apps of to-do-lijsten om je tijd effectief te beheren en deadlines niet te missen, waarschijnlijk gebruik je deze al maar het is nu meer dan ooit handig om er mee aan de slag te gaan. Creëer als laatste een goede balans tussen werk en vrije tijd. Plan ontspanning en sociale activiteiten in, zodat je kunt opladen en genieten van je studentenleven.

Voordelen van flexibel werken

Flexibel werken stelt je in staat om je werktijden aan te passen aan je studie. Hierdoor kun je colleges bijwonen, studeren en tentamens voorbereiden zonder dat je je zorgen hoeft te maken over conflicten tussen werk en studie. Het bied je de mogelijkheid om werkervaring op te doen in een sector die relevant is voor je studie. Dit kan je helpen bij het opbouwen van een professioneel netwerk en het verbeteren van je kansen op toekomstige carrièremogelijkheden. Zo kan je kijken of er logistiek personeel gezocht wordt, als je een studie of vaardigheden in deze sector hebt. Maar als je op zoek bent naar iets, omdat je graag in contact bent met mensen of een opleiding doet die zich richt op service, kan je ook kijken naar bedrijven die horeca personeel inhuren.