Algemeen

Werken als zzp’er, is het iets voor jou?

Houd jij graag de touwtjes zelf in handen en ben je wel toe aan een nieuw werkavontuur, dan kun je eens ontdekken of het werken als zzp’er iets voor jou kan zijn. Sommige mensen zijn geboren ondernemers en weten van jongs af aan al dat zij een eigen bedrijf willen gaan runnen, bij anderen komt dit idee pas later op. Wat je situatie ook is, het is altijd goed om je eerst te verdiepen in de wereld van deze zelfstandigen zonder personeel. De zakelijke wereld ontwikkelt snel en zzp heeft de afgelopen tijd dan ook steeds meer animo gekregen. Ben jij als professional geïnteresseerd in deze vorm van zelfstandig ondernemerschap en wil je hier graag meer over weten, dan lees je in dit blog enkele kenmerken van het werken als zzp’er.

 

Vrij en flexibel

Een van de grootste voordelen van het werken als zelfstandige zonder personeel is dat je een ultieme mate van flexibiliteit en vrijheid ervaart. Je bepaalt zelf het type werk dat je uitvoert, de tijden die je werkt, de projecten die je aanneemt en zelfs de locatie waar je het werk uitvoert. Hierdoor kun je een bepaalde werk en privé-balans verkrijgen die binnen een traditionele werkomgeving vaak niet mogelijk is. Komt het in de ochtend even niet uit om te werken, dan kun je hier als zzp’er ook prima het avond of het weekend voor gebruiken. Daarnaast kun je dus zelf bepalen welke projecten je aanneemt, zo ben je vrijwel zeker van werk dat je leuk vindt. Projecten voor zzp’ers kun je in veel verschillende branches vinden, afhankelijk van waar jouw kennis en interesse ligt. Online zijn er verschillende platformen waar de klussen worden aangeboden, en zie je een klus die bij jou past kun je deze aannemen. Als zzp’er is het belangrijk om je netwerk uit te breiden en goed te onderhouden, want zo wordt je vaak vanzelf weer door hetzelfde bedrijf gevraagd voor een nieuwe klus.

 

Specialisatie

Als zzp’er is het aan te raden je te specialiseren in functies en werkgebieden die je het meest liggen en waar je goed in bent. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor een heleboel dingen, waaronder je eigen professionele ontwikkeling. Het is dan ook gebruikelijk dat je als zzp’er verschillende trainingen volgt, certificaten behaalt en gerelateerde evenementen bijwoont om je kennis en expertise uit te breiden. Zo kun je jezelf als expert positioneren en een voorsprong behalen op je concurrenten.

 

Zelfstandigheid

Als zzp’er ervaar je de ultieme mate van zelfstandigheid. Je bent nu eenmaal zelf verantwoordelijk voor je inkomsten en uitgaven, waar je je tarieven en inspanningen op inricht. Doordat je niet in loondienst bent kun je ook profiteren van belastingvoordelen en zakelijke aftrekposten. Daarentegen ben je ook zelf verantwoordelijk voor zaken die een werkgever normaal voor je regelt, zoals pensioen en verzekeringen. Zo regel je bijvoorbeeld je zzp beroepsaansprakelijkheidsverzekering en aov verzekering zzp bij Knab.